• Fantastische aanbiedingen
  • Speciaal voor jou geselecteerd
  • Eenvoudig en snel te bestellen
(Tijdelijk) niet beschikbaar

Fruitplanten
Met deze fruitplanten kweek je binnenkort helemaal zelf heerlijk fruit. Plant de fruitbomen op een zonnige plek in de tuin. De fruitplanten hebben namelijk zo'n 6 zonuren per dag nodig. Wanneer je ze op een goede plek plant en ze goed verzorgt, kun je na een jaar al genieten van jouw zelfgekweekte fruit.

Seizoenen
De fruitplanten zijn zelf bestuivend. Ze kunnen de winters doorstaan, maar het is toch aan te raden om de fruitplanten de eerste winter te beschermen tegen extreme vorst. Gebruik voor de bescherming bijvoorbeeld een vliesdoek, oude kledinglap, handdoek of plastic.

Inhoud pakket - set van 4
- 1 x rode bes
- 1 x zwarte bes
- 1 x framboos
- 1 x kruisbes rood

Inhoud pakket - set van 8
- 2 x rode bes
- 2 x zwarte bes
- 2 x framboos
- 2 x kruisbes rood

De boompjes zijn bij levering met kluit ongeveer tussen de 30 en 40cm incl. kluit. Wanneer je ze plant worden de boompjes groter. Hoe groot precies, verschilt per boompje. Bekijk hier meer informatie over de planten en hoe deze te planten.

;

Praktische informatie

Fruitplanten

- Deze actie geldt zo lang de voorraad strekt.
- Planten kunnen niet worden geretourneerd.

Handig om te weten

Hoe plant je de fruitplanten?

In ontvangst nemen
Wanneer je de planten in ontvangst neemt, is het wenselijk deze meteen te planten. Lukt dit niet, volg dan onderstaande stappen:
- Bedek de wortels en zet de plant in je tuinhuis of garage.
- Laat een plant nooit onbeschermd tegen wind en regen buitenstaan.
- Zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Bijvoorbeeld door het potje met de wortels in een grote plastic zak te stoppen en  vervolgens wat vochtige grond in deze zak te doen. 
- Doe dit niet langer dan 1-2 dagen.
- Wij raden je aan om de producten buiten te planten. 's Winters is het raadzaam om de planten binnen te zetten. Vanaf half mei kunnen ze gerust weer naar buiten. Begiet hem dan regelmatig en laat ze niet uitdrogen.

Planten
Plant de fruitbomen op een zonnige plek in de tuin. De fruitplanten hebben namelijk zo'n 6 zonuren per dag nodig.

Stappen:
1. Laat voorafgaand aan het planten, de planten een uur in lauw water staan. Zo kunnen de wortels zich goed vol zuigen.
2. Graaf vervolgens een gat dat ruim genoeg is voor de wortels van de plant, ongeveer 1,5 keer de grootte van de kluit.
3. Vul het gat op met ongeveer 5 liter potgrond, beweeg af en toe met de plant zodat de wortels goed contact maken met de grond.
4. Druk de grond rustig aan rondom de plant en klaar ben je.

Soorten fruitplanten

De Rode bes
- Bemesten: jaarlijks bemesten met een organische meststof (zoals koemestkorrels). Beste periode hiervoor is maart/april. 
- Oogsten: de bessen kunnen van de struik geplukt worden of je kan de hele tak snoeien. Rode bessen dragen vrucht op éénjarig hout. De meeste rode bessen kunnen in juli geplukt worden. Rode bessen zijn vaak te bitter om direct te eten, maar ze zijn zeer geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld sap of jam. 
- Snoeien: jaarlijks snoeien, want een struik met oude takken draagt weinig tot geen vrucht. Beste snoeiperiode is na het oogsten van de vrucht, dit is juli/augustus. Knip de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan. 
- Uitleiden: verjong de struik. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.

De zwarte bes
- Bemesten: jaarlijks bemesten met een organische meststof (zoals koemestkorrels). Beste periode hiervoor is maart/april.
- Oogsten: de bessen kunnen van de struik geplukt worden of je kan de hele tak snoeien. Zwarte bessen dragen vrucht op éénjarig hout. De meeste zwarte bessen kunnen in juli geplukt worden. Zwarte bessen zijn vaak te bitter om direct te eten, maar ze zijn zeer geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld sap of jam.
- Snoeien: jaarlijks snoeien, want een struik met oude takken draagt weinig tot geen vrucht. Beste snoeiperiode is na het oogsten van de vrucht, dit is juli/augustus. Knip de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.
- Uitleiden: verjong de struik. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.

De framboos
- Bemesten: jaarlijks bemesten met een organische meststof (zoals koemestkorrels) of compost. Beste periode hiervoor is maart. Bemest met mate, een te stikstofrijke bemesting zorgt namelijk voor bladluizen en heeft een framboos eigenlijk niet nodig.
- Oogsten: een rijpe framboos laat zich makkelijk van de tak trekken. De meeste zomerframbozen kunnen in juli geplukt worden. Frambozen rotten erg snel, dus voor de beste oogst kijkt u om de dag naar de plant of er rijpe vruchten aanhangen. De vruchten zijn enkele dagen in de koelkast te bewaren en vrij lang in de vriezer.
- Snoeien: jaarlijks snoeien, want een struik met oude takken draagt geen vrucht. Beste snoeiperiode is na het oogsten van de vrucht, dit is juli/augustus. Knip de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Je kunt de framboos ook aan binden. Zorg hierbij dat de toppen omgebogen zijn. Snoei daarna in februari de toppen van de nieuwe scheuten af, zodat de struik meer gaat vertakken en beter vrucht draagt.

De Kruisbes
- Bemesten: jaarlijks bemesten met een organische meststof (zoals koemestkorrels) of compost. Beste periode hiervoor is maart/april. De kruisbes heeft maar een beetje mest nodig. Eventueel kunt u direct na het bemesten netten spannen om de overlast van volgens te voorkomen. 
- Oogsten: de meeste kruisbessen zijn rijp in juni of juli. Voor het maken van kruisbessen jam, kunnen de kruisbessen ook geoogst worden net voordat ze rijp zijn. 
- Snoeien: jaarlijks snoeien tussen november en maart, bij voorkeur in het voorjaar. Snoei de oude onproductieve takken weg om plaats te maken voor de jonge, gezonde stengels. Verwijder ook beschadigde en gebroken takken, samen met takken die een andere tak kruisen. Een luchtige struik vangt meer licht en is productiever. Snoei de overgebleven takken ongeveer een kwart in. 
- Uitleiden: met uitleiden behaal je een hogere productie. Houd er wel rekening mee dat de takken van een kruisbes vaak niet lang genoeg zijn om een schutting te vullen (zoals wel het geval is bij bijv. een framboos, druif of kiwi). Alleen een laag hekje kan geheel gevuld worden met kruisbessen. Kruisbessen hebben geen sterke neiging om te ondergronds te vermeerderen, en dus te "lopen" door de tuin. Een kruisbes die uitgeleid wordt, is ongeveer een meter hoog.